Kemiskolan - gratis kurs och test på nätet |
|
Kemiskolans kurs i
|
Kemisk jämviktKemiska reaktioner förlöper endast i undantagsfall så att praktiskt taget samtliga reaktanter förbrukas. Vanligt är att det bildas en jämviktsblandning som t ex vid:
Vi använder därför jämviktspilar För reaktionen
definieras jämviktskonstanten K som Exempel 1. 2,00 mol ammoniakgas infördes i en tom behållare med volymen 1,00 dm3. Behållaren upphettades till 370 °C och temperaturen hölls därefter konstant. När jämvikten
ställt in sig fanns 1,00 mol ammoniak i behållaren. Vilken är jämviktskonstanten vid denna temperatur? Lösning Av reaktionsformeln framgår att det bildas 1 mol N2 och 3 mol H2 av 2 mol NH3. I detta fall blir mängderna hälften så stora eftersom 1,00 mol ammoniak reagerat. Vid jämvikt finns därför 0,500 mol kväve och 1,50 mol väte i behållaren. Dessutom finns 1,00 mol ammoniak som inte reagerat. Vi delar med volymen och får då att jämviktskoncentrationerna blir 1,00 M, 0,500 M och 1,50 M för ammoniak, kväve och väte respektive. Då får vi Om ett system befinner sig i jämvikt och man stör jämvikten på något sätt reagerar systemet så som Le Chateliers princip anger. Le Chateliers princip lyder:
t ex
Denna sida finns på Kemiskolan på Chemistry for Free (www.chem4free.info) |
Ansvarig för
Kemiskolan är Christer Svensson.
Fler publikationer av samme författare finns på Chemistry for Free |